Dieta paryska – nowa dieta czy nowy styl życia

Wiele diet sprawia, że traci się kilogramy. Najczęściej jednak, kiedy dieta się kończy – kilogramy wracają. Jest jednak dieta, która pomaga nie tylko w spadku w wagi, ale także w tym, by sposób odżywiania pozwolił na to, by po skończeniu odchudzania nie nastąpił efekt jo-jo.

Dieta paryska

Skok wagi nie będzie możliwy dzięki zasadom ułożonym przez doktora Jeana Cohena. Całość opiera się na tym, by uzyskać „wagę właściwą”, tzn. taką, która pozwoli na jej utrzymanie już po zakończeniu odchudzania. Tę wagę ustala się dzięki kilku prostym obliczeniom (przy użyciu: wagi najniższej, najwyższej, aktualnej i wagi jaką miało się w wieku 18 lat). W związku z tym, czas trwania diety jest uzależniony od indywidualnych potrzeb. Dieta paryska średnio trwa około dwa miesiące, kiedy to przechodzi się przez trzy (opcjonalne) fazy odchudzania.

Etapy diety paryskiej

Ogólny plan odchudzania jest trój-etapowy, ale nie każdy z etapów jest obowiązkowy. Całość przedstawia się następująco:

  1. Faza Café

Jest to faza opcjonalna i przeznaczona tylko dla osób w pełni zdrowych, bo organizmowi dostarcza się tylko 700-800 kalorii przez 8-10 dni. Tempo chudnięcia jest niezwykle szybkie (ok. 0,5 kg na dzień). W tym etapie spożywa się przede wszystkim dania płynne: zupy, koktajle, a także puree. Konieczne są również suplementy multiwitaminowe i magnezowe, bo jadłospis nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jak było wspomniane wcześniej – tę fazę można pominąć, a nawet – jeśli się ją już zaczęło i okazała się zbyt trudna – nawet po mniej niż ośmiu dniach można przejść do kolejnego etapu.

  1. Faza Bistro

Trwa około 2-3 tygodnie, podczas których organizmowi dostarcza się około 90-100 kalorii (+suplementy). Chudnie się wtedy od 3,5 do nawet 5 kg. W tej fazie stosuje się naprzemienne trzy rodzaje jadłospisów (dostępna jest także lista zamienników), a wszystko można wzbogacać warzywami.

  1. Faza Gourmet

Stosuje się ją do uzyskania zakładanej na samym początku wagi. Średnio chudnie się 3,5-5 kg w czasie jednego miesiąca, spożywając 1100-1200 kalorii dziennie. Co ciekawe, je się tutaj produkty zakazane w innych dietach (ale w małych porcjach). Dr Cohen opracował dla tego etapu 5 typów jadłospisów: classic, ziemniaczany, makaronowy, kanapkowy i wegetariański.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *